Ulaz Babić Siča: pon - ned 8:00 - 18:00

Speleologija

Speleologija

Skriven duboko u podzemlju nalazi se još jedan krški svijet, svijet podzemnih krških oblika, jama i špilja.
Stoljećima su ulazi u planinske dubine Velebita bili obavijeni velom tajni, izazivali su strah, ali i poštovanje stanovnika. Zaklonjeni od sunca ili smješteni na osojnim stranama vrtača ili padina, ulazi u jame i špilje zadržavali su najvrjednije blago – vodu u obliku snijega i leda i u najtoplijim mjesecima godine. Spuštanje u duboke vrtače i ulaz u nepoznato, u potrazi za vodom, bez znanja, vještina i speleološke opreme, bio je kroz povijest izuzetno opasan i za mnoge poguban pothvat.


Razvojem speleološke opreme i tehnike kao i povećanjem znanja o podzemnim prostorima danas speleolozi ulaze i u speleološke objekte dublje od 1 000 metara. Pored znatiželje za otkrivanje uvijek novih neistraženih prostora i želje da ih osvoje speleolozi prolaze kontinuiranu edukaciju. Tako usvajaju nova znanja i vještine kako bi granice istraživanja i novih spoznaja uvijek pomicali prema naprijed.


Danas je područje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit uvršteno u najzanimljivije speleološke lokalitete svijeta, isključivo zahvaljujući entuzijazmu i hrabrosti tih ljudi.

Rasvijetlili su mnoge tajne planine. Ulazeći duboko u njezinu utrobu i istražujući podzemne kanale, vodene tokove i jezera, geološku građu i klimatološke prilike, otkrivajući do tada nepoznate životinjske vrste, speleolozi su doprinijeli povećanju znanja, ali i svijesti o krhkosti i ljepoti tog veličanstvenog podzemlja.

Stoga, temeljem tih znanja o kršu i krškom podzemlju, svaki čovjek ima zadatak čuvati ga od svakog onečišćenja, jer podzemlje čuva najdragocjeniji dar – vodu.

Jame su speleološki objekti s vertikalnim ili strmo nagnutim kanalima ukupnog nagiba većeg od 45°, dok su špilje objekti s horizontalnim ili blago nagnutim kanalima.