Ulaz Babić Siča: pon - ned 8:00 - 18:00

 

Pravila ponašanja

Pravila ponašanja i savjeti

Da bi Vaš boravak u Parku bio ugodniji i sigurniji, a prirodne vrijednosti ostale netaknute, trebate se pridržavati određenog broja pravila i poslušati nekoliko savjeta. Ovo su neki od njih.


Pravila ponašanja

 

ZABRANJENO LOŽENJE VATRE. U prilično suhom području izloženom jakim vjetrovima požar se lako širi, a zbog često nepristupačnog terena izuzetno teško gasi. Stoga vatru ložite samo i isključivo na uređenim i posebno označenim ložištima (trenutno postoje samo na Štirovači)!

 

ZABRANJENO KRETANJE IZVAN STAZA. Prolazak velikog broja posjetitelja izaziva nestanak biljnog pokrova, odnošenje zemlje i uznemirava divlje životinje. Tlo je na planini plitko i vrlo se sporo obnavlja, pa ga čuvajte tako što ćete ostati na stazi! Zoran primjer posljedica nepridržavanja ovoga pravila možete vidjeti na Velikoj kosi.

 

ZABRANJENO KAMPIRANJE. Kako Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti zabranjuje kampiranje izvan uređenih kampova koji zadovoljavaju norme propisane zakonom, poštujte tu zabranu. U suprotnom će nadzornici Parka morati postupiti na odgovarajući način!

 

ZABRANJENO BRANJE BILJAKA I GLJIVA. Kako bi i ostali posjetitelji mogli uživati u njihovoj ljepoti, ne trgajte biljke i gljive ili njihove dijelove. Kada se uzme u obzir broj posjetitelja koji godišnje prođe Parkom, zajednički učinak otkidanja samo jednog cvijeta može biti devastirajući!

 

ZABRANJENO BACANJE OTPADAKA. Sve je više dokaza da plastika ispušta u okoliš kemijske spojeve koji djeluju kao spolni hormoni i remete prirodne cikluse razmnožavanja. Osim toga, plastika se kemijski ne razlaže već se djelovanjem sunca raspada na sve sitnije komadiće koji škode mikroorganizmima. Razni ostaci hrane bačeni u okoliš privlače gladne životinje i navikavaju ih od ljudi očekivati hranu. To u konačnici može dovesti do pretjeranog približavanja divlje životinje čovjeku, situacije koja je opasna i za čovjeka i za životinju. Zbog svega ovoga, svoje smeće ponesite sa sobom i bacite ga u kontejner u nekom naseljenom mjestu!

 

PSI MORAJU BITI NA UZICI. U divljini sjevernog Velebita kriju se brojne opasnosti za vaše kućne ljubimce, kao što su divlje zvijeri, poskoci i nepredvidiv teren. Jednako tako, ovdje postoje i primamljiva iskušenja, poput zečeva, raznih glodavaca, ptičjih gnijezda i slično. Kako biste zaštitili svoje ljubimce i prirodu koju posjećujete, držite ih uvijek na uzici!

 

ZABRANJENO STVARANJE BUKE. U prirodi se glasni zvukovi vrlo daleko čuju, a pogotovo u planini gdje se zvuk odbija od razvedenog reljefa. Vrlo glasni zvukovi plaše životinje i remete njihov mir. Preplašena životinja dulje ostaje u zaklonu i može propustiti najbolje vrijeme za hranjenje, sunčanje i druge bitne aktivnosti. Ako se to često događa, remeti njezino zdravlje i u konačnici joj smanjuje šanse za preživljavanje zime. Osim toga, buka remeti doživljaj prirode drugim posjetiocima koji možda žele uživati u tišini i zvukovima prirode. Zato nemojte nepotrebno vikati, puštati glasno glazbu i na druge načine stvarati buku!


Savjeti

 

PONESITE DOVOLJNO VODE. Jedini je izvor pitke vode na području Parka Štirovača. Voda u šternama planinarskih domova Alan i Zavižan nije uvijek ispravna za piće. Ako šetate ljeti otvorenim područjima poput kamenjara, a pogotovo ako se krećete uzbrdo, računajte na povećanu potrošnju vode.

 

OBUJTE VISOKE ČVRSTE CIPELE. Kamenit teren zahtijeva odgovarajuće cipele koje će vam učvrstiti korak i smanjiti mogućnost ozljede. Visoke cipele ujedno su dobra zaštita od ugriza zmije za stopalo.

 

PONESITE TOPLU ODJEĆU I POKRIVALO ZA GLAVU. Vrijeme u planini naglo se mijenja i u svojem lošem izdanju može biti vrlo neugodno, pa čak i opasno. Zato je dobro uvijek biti spreman na neočekivane nalete hladnog zraka, vjetra, kiše i magle. Osobito je važno zaštititi se od jakog sunca, koje je na planini zbog rijetkog zraka bitno jače nego u podnožju. Tako u planini za sunčana vremena prijeti ozbiljna opasnost od sunčanice i opeklina, pogotovo ako puše lagan vjetar zbog kojega nećete odmah osjetiti djelovanje sunca.

 

PAZITE KAMO STAJETE I PRIMATE SE. Kamenjar je omiljeno stanište poskoka, najotrovnije europske zmije. Iako u pravilu izbjegavaju ljude, ponekad ih se može vidjeti kako se sunčaju na putu, na kamenju ili granama drveća. Zato uvijek pogledajte za što se hvatate i na što stajete. Ako naiđete na poskoka, ostanite mirni i dopustite mu da se udalji, što će on najvjerojatnije učiniti. U slučaju ugriza, pokušajte smiriti žrtvu i imobilizirajte ugrizeni ud. Pozovite pomoć i nastojte da se žrtva što manje kreće, jer se tako usporava širenje otrova tijelom.

 

 

NE PRIBLIŽAVAJTE SE DIVLJIM I DOMAĆIM ŽIVOTINJAMA. Ukoliko susretnete divlju životinju, nastojte ju ne uplašiti. Koliko god je željeli bolje vidjeti ili fotografirati, imajte na umu da prenapadno približavanje uzrokuje kod životinje stres i nepotreban gubitak dragocjene energije uslijed bijega. Osim toga, neke životinje poput divlje svinje ili medvjeda mogu biti opasne za vas te ako ih ugledate, ostanite mirni. Možete postupno odstupiti kako biste životinji dali do znanja da je ne namjeravate napasti, ali nemojte se dati u paničan bijeg jer to može životinju izazvati na potjeru. Ni u kojem slučaju ne pokušavajte se približiti mladuncima jer se njihova majka nalazi u neposrednoj blizini i učinit će sve da ih zaštiti.

 

U SLUČAJU POTREBE NEMOJTE NOĆITI NA DNU PONIKVE ILI POLJA. Ako vam se desi da ste primorani prenoćiti na otvorenom, nemojte se spuštati u dno ponikve ili zatvorenog polja. Na takvim mjestima skuplja se hladan zrak i često su nekoliko stupnjeva hladnija od okolnih vrhunaca. To može značiti razliku između života i smrti! Odaberite radije neko zaštićeno mjesto na povišenom položaju.

 

RASPITAJTE SE O VREMENSKIM UVJETIMA. Uoči vašeg izleta na sjeverni Velebit obvezno se upoznajte s lokalnom vremenskom prognozom i aktualnim vremenskim prilikama. Za podrobnije informacije o trenutnoj situaciji u Parku, kao i o stanju i prohodnosti pojedinih cesta i hodačkih pravaca, uvijek se možete obratiti upravi Parka ili dežurnim domarima u planinarskim domovima Zavižan i Alan, telefonom ili e-poštom!

 

PROVJERITE IMATE LI DOVOLJNO GORIVA. U Krasnu nema benzinske crpke, a najbliže crpke nalaze se u Otočcu (25 km) i Senju (35 km). Svakako izračunajte udaljenosti koje planirate prijeći vozilom i opskrbite se dovoljnom količinom goriva.