Ulaz Babić Siča: pon - ned 8:00 - 16:00

Publikacije

Publikacije

Od svoga osnutka Javna ustanova "Nacionalni park Sjeverni Velebit" radi na izdavanju informativnog i edukativnog materijala o Parku. Dosad smo tiskali nekoliko informativnih letaka i plakata te tri prirodoslovna vodiča. Izdali smo i multimedijalni DVD o Parku pod nazivom "Divljina, raznolikost, ljepota, sloboda". Brošure i leci su besplatni i namijenjeni su pružanju osnovnih informacija o Parku posjetiteljima i drugim zainteresiranim osobama. Publikacije se mogu nabaviti u Info-centrima Parka, kao i putem naše e-suvenirnice.


Brošure i letci

 

 

Krasno u srcu Velebita - letak

 

Kuća Velebita - Projekt Centar za posjetitelje Krasno - letak

 

 

Kuća Velebita - Projekt Centar za posjetitelje Krasno - brošura

 

 

Zagonetna fauna dubokih jama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit - brošura

 

 

Trag Čovjeka u planini - brošura

 

 

Ekološka mreža NATURA 2000 u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit - brošura

 

 

Velebitski botanički vrt

 

 

Premužićeva staza

 

 

Meteorološka postaja Zavižan

 

 

Šetnja duga 237 milijuna godina - Zapisi u kamenu (Geologija)

 

 

Tajne velebitskog podzemlja – Jame Sjevernog Velebita

 

 

Vremenske ćudi Zavižana

 

 

Karta biciklističkih staza

 

 

Parkovi Hrvatske


Plakati

 

Nacionalni park Sjeverni Velebit

 

Velebitski botanički vrt

 

Simbol opstanka (Šterne)

 

Premužićeva staza

 

Jame

 

Kuca Velebita - plakati


Prirodoslovni vodiči

Javna ustanova "Nacionalni park Sjeverni Velebit" dosad je izdala tri prirodoslovna vodiča. U pripremi je i treći - vodič o drveću i grmlju Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit".

 

Od sjemenke do ploda

 

Knjiga Od sjemenke do ploda – Vodič kroz svijet drveća i grmlja Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit" predstavlja popularno–stručni vodič kroz floru drvenastih biljnih vrsta koje rastu na području Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit". Svrha vodiča je da omogući čitatelju da na najlakši i najbrži način prepozna drvenaste vrste prilikom razgledavanja Nacionalnog parka. Vodič je napisan tako da se njime mogu služiti dobri poznavatelji biljnoga svijeta, ali i oni koji se s drvenastim biljkama tek usputno susreću. Opisi vrsta napravljeni su detaljno, uz korištenje stručnih izraza i namijenjeni su ponajprije onima kojima je bliska stručna botanička terminologija. Oni manje stručni trebali bi u Vodiču predstavljene vrste prepoznati na temelju brojnih fotografija u boji kojima je popraćen opis svake vrste. Vodič se sastoji od dva dijela. Uvodni dio, koji sadrži osnovne podatke o Nacionalnom Parku i njegove glavne prirodne značajke, napisala je Irena Krušić Tomaić, dipl. ing. šumarstva, zaposlena u Javnoj ustanovi "Nacionalni park Sjeverni Velebit" na radnom mjestu stručne savjetnice – šumarice. Drugi dio vodiča, čiji je autor dr. sc. Dario Kremer, voditelj Farmaceutskog botaničkog vrta ˝Fran Kušan˝ Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sadržava stručne opise 119 različitih drvenastih biljaka.

 

 

 

Velebitski botanički vrt – oaza na 1500 m

 

Vodič po Velebitskom botaničkom vrtu pripremljen je u sklopu obilježavanja 40. obljetnice osnivanja Velebitskog botaničkog vrta. U prvom dijelu vodiča opisuje se povijest Vrta od osnutka do današnjih dana. U drugom je dijelu detaljno opisano i fotografijama prikazano 120 najčešćih, najzanimljivijih i najznačajnijih biljnih vrsta u Vrtu, a još 50 vrsta prikazano je fotografijama. Usto, vodič sadrži ilustracije za lakše prepoznavanje dijelova biljke, te tumač pojmova, kazalo botaničkih naziva i kartu Velebitskog botaničkog vrta. Vodič ima 364 stranice, a tekstovi su, uz hrvatski, prevedeni na engleski, njemački i talijanski jezik.

Autori tekstova su Vlatko Skorup, Sanja Kovačić, Dario Kremer i Darko Mihelj.

 

 

Od morskih plićaka do planine – geološki vodič po Nacionalnom parku "Sjeverni Velebit"

 

Geološki vodič "Od morskih plićaka do planine" sadrži osam poglavlja u kojima se, pored pregleda svih dosadašnjih geoloških istraživanja koja su se odvijala na području Parka, na izuzetno zanimljiv način, znanstveno-popularnim stilom, daje prikaz geoloških značajki Nacionalnog parka, geološke povijesti cijelog Velebita te geološke opise sedam odabranih staza u Parku.

Vodič sadrži 85 fotografija (od kojih je 25 fotografija mikrofosila), dvije geološke karte - geološku kartu M 1:50 000 za područje Parka i preglednu geološku kartu cijelog Velebita, geološku tablicu vremena, tri geološka profila, dva geološka stupa, skice kretanja Velebita od karbona do danas, slike rasporeda kopna i mora itd.

U javnosti je slabo poznato da je Velebit kao i sve dinarske planine građen od stijena koje su nastale u plitkom moru, stoga autori na jednostavan i zanimljiv način daju objašnjenje kako je od naslaga taloženih u morskim plićacima nastala planina Velebit. Vodič je također važan i za shvaćanje nastanka svih planina dinarskog spleta.

Osobita vrijednost ovog vodiča je i u tome što se radi o prvoj publikaciji s područja geologije u Republici Hrvatskoj koja je pisana na takav način.

Autori geološkog vodiča su dr. sc. Ivo Velić i prof. dr. sc. Josipa Velić.

 

 

 

Natura 4 kids - vodič za djecu

 

 

Igram se i učim- vodič za djecu


Multimedijalni DVD

 

Multimediijalni DVD "Divljina, raznolikost, ljepota, sloboda” sastoji se od interaktivnog dijela "O Parku" u kojem se upoznaje sa prirodnim vrijednostima i kulturnom baštinom ovog prostora, "virtualne šetnje" Premužićevom stazom i Velebitskim botaničkim vrtom te kviza "Tko sam ja?", u kojem prema zvuku, tragu ili detalju sa slike prepoznajete o kojoj se životinji radi. DVD i sadrži promotivni 20-minutni film, bez naracije, koji vrlo efektno prikazuje Sjeverni Velebit kroz smjenu četiri godišnja doba. Promotivni DVD je dvojezičan (hrvatski i engleski), a potporu za realizaciju ovog projekta dobili smo od Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.


Slikovnica "Ana i vila s Velebita"

 

Kroz priču o Ani, djevojčici iz grada, i njenoj baki koja je djetinjstvo provela na Velebitu, upoznajemo prostor Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit". Ova lijepo ilustrirana slikovnica s elementima fantazije napravljena je kao prilog obilježavanju desete obljetnice proglašenja Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit".

Autor teksta i ilustracija je Tomica Bajsić.


 

Jedne noći na Velebitu - slikovnica