Ulaz Babić Siča: pon - ned 8:00 - 18:00

 

Kako do nas

Kako do nas?

Do Nacionalnog parka „Sjeverni Velebit” i Krasna kao sjedišta Uprave Parka te centra za posjetitelje Kuća Velebita, odnosno glavne polazišne točke za posjet Parku, nije teško doći iz pravca većih hrvatskih gradova. Put možete planirati ovisno o vremenu koje imate na raspolaganju, kao i dijelu Parka koji želite posjetiti. Radi lakšeg snalaženja na svim važnijim skretanjima postavljena je turistička signalizacija, te obavijesni putokazi i table. Također je važno napomenuti da su za promet otvorene samo javne prilazne ceste do Parka, koje su većinom asfaltirane, dok su šumske interne ceste po Parku nerazvrstane i nisu otvorene za javni promet. Isto tako, preporučujemo da se prije dolaska raspitate u Upravi Parka ili na web-stranicama o prohodnosti pojedinih cesta, osobito u proljeće i kasnu jesen kad prometovanje cestama može biti onemogućeno zbog snježnih zapuha.

 

 

Dolazak u Krasno

S kontinentalne je strane u Krasno najlakše doći autocestom s koje trebate sići na izlazu Otočac. Prema Krasnu se potom 20-ak km vozite asfaltiranom, zavojitom planinskom cestom, polako se uspinjući.

S jadranske obale do Krasna dolazite skrenuvši u Svetome Jurju, gradiću smještenom 10-ak km južno od Senja, na zavojitu planinsku cestu kojom se 12 km uspinjete do mjesta i prijevoja Oltari (1018 m n.v.), a potom se blago spuštate još desetak kilometara prema Krasnu. Ukoliko odmah želite u Park, trebate u Oltarima skrenuti desno, slijedeći putokaze. Do ulaza u Park, Babić Siče vozite se 10 km asfaltiranom cestom.

 

Sjeverni dio Parka - Ulaz Babić Siča, Zavižan, Velebitski botanički vrt

Babić Siča (1300 m n.v.) nalazi se na sjevernom dijelu Parka i glavni je ulaz za sve one koji žele posjetiti područje Zavižana i Velebitskog botaničkog vrta. Do Babić Siče se dolazi iz pravca Oltara, blago se penjući asfaltiranom cestom u dužini od 10 km. Od Babić Siče do Zavižana vodi 7 km neasfaltirane planinske ceste.

Iz Krasna do Babić Siče možete doći vozeći se makadamskom cestom (5 km) kroz zaselak Vukelići, ili cestom u smjeru Senja, do prijevoja Oltari (10 km), te skrenuti oštro ulijevo kod putokaza, te potom nastaviti 10 km asfaltiranom cestom do ulaza Babić Siča.

 


Južni dio Parka – Štirovača i Alan

Želite li posjetiti područje Štirovače, iz Krasna se vozite asfaltiranom zavojitom cestom 29 km. Idete li na Alan, 3 km prije spuštanja u dolinu Štirovače skrenete na zapad, prema moru te se do Planinarske kuće Alan vozite oko 9 km po neasfaltiranoj cesti bez većih uspona.

S jadranske ceste, iznad Jablanca, se također možete uspeti do Planinarske kuće Alan 17 km dugom asfaltiranom, ali prilično uskom cestom.

Do Štirovače se može doći i šumskom asfaltiranom cestom iz pravca Gospića, preko Pazarišta.