Ulaz Babić Siča: pon - ned 8:00 - 18:00

 

Održana radionica Istraživači Velebita - klima, georaznolikost, bioraznolikost i sport

U petak 10. studenoga 2023. u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića, Senj sudjelovali smo na obrazovnom događanju Istraživači Velebita - klima, georaznolikost, bioraznolikost i sport.

Kroz različite radionice prilagođene djeci nastojali smo popularizirati znanost i učiniti ju zanimljivom.

Uz radionicu "Vjetar u boci - kako nastaje bura?" u kojoj smo pokušali objasniti fenomen nastanka bure, istraživali smo i biološku raznolikost Sjevernog Velebita - djeca su pogađala tragove životinja, istraživala kutije iznenađenja, proučavala potkornjake i druge kukce i njihov utjecaj na šumu Sjevernog Velebita.

Park prirode Velebit održao je radionice o šišmišima, uz igru za demonstraciju eholokacije, o životu stabla i o izdizanju Velebita.

Hrvatski prirodoslovni muzej predstavio se popularno-stručnim mozaičnim programom MOZAiK u kojem su djeca doznala zanimljivosti o prirodoslovnom muzeju, o geologiji, a ponajviše o mineralima i fosilima, uz stručne aktivnosti i
zabavne geološke igre.

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Speleološko društvo Velebit pokusima i modelima djecu su upoznali s osnovnim pojmovima i konceptima vezanim uz klimatske promjene i njihov utjecaj na krški reljef.

Za kraj su se na radionici Hrvatskog športskog muzeja upoznali s počecima tjelesne kulture u školama i zabavili aktivnostima protkanim davno zaboravljenim igrama koje ih „vraćaju u prošlost“.

Koordinator znanstveno-edukativnog događanja bio je Doc. dr. sc. Dalibor Paar, PMF, Sveučilište u Zagrebu.