Ulaz Alan, Pet - Sub - Ned / Fri - Sat - Sun: 08:00 - 16:00 h

 Ulaz Babić Siča, Pon - Ned / Mon-Sun: 08:00 - 16:00 h

 

Jubilarnih 50 godina Dana planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja, a upravo ove godine navršava svoju 50. godišnjicu obilježavanja. Fokus ovogodišnjeg jubileja jesu klimatske promjene. Različitim manifestacijama i akcijama nastoji se aktivno uključiti građane u očuvanje našeg planeta i podizanja ekološke svijesti.

Obilježavanje ovog dana započelo je 1970. godine u SAD-u, a Ujedinjeni narodi su ga 1992. godine proglasili međunarodnim, pa tako prerasta u globalni događaj. Dan planeta Zemlje od svog početka pa do danas ima dva glavna cilja. Prvi cilj je osvještavanje čovječanstva o problemima i opasnostima koje prijete životu na Zemlji, a drugi širenje svijesti i odgovornosti prema planetu na kojem živimo.

Ovogodišnji se Dan planeta Zemlje održava za vrijeme jedne od najrasprostranjenijihpandemija svijeta. Govorimo o COVID-19, svjetskoj zdravstvenoj pandemiji kojaje povezana sa zdravljem našeg ekosustava.

Uništavanjem ekosustava stvorili smo preduvjete za pojavu i prijenos nekih novih bolesti. Klimatske promjene, promjene unutar prirode koje je stvorio čovjek, kao i postupci koji narušavaju biološku raznolikost, poput krčenja šuma, promjena u korištenju zemljišta, intenzivirane poljoprivrede i stočarstva ili sve veće ilegalne trgovine divljim životinjama, mogu povećati kontakt i prenošenje zaraznih bolesti sa životinja na ljude. Porastom gustoće naseljenosti stanovništva i sve većom intervencijom u prirodna staništa povećavamo rizik infekcije i izlaganju dosad nepoznatim patogenima. Razne ljudske aktivnosti crpe prirodnu sposobnost okoline da ostane u ravnoteži i remete ekološke cikluse, ostavljajući iza sebe preveliko onečišćenje. To potom vodi do promjena u klimi naše planete.

Ljudska populacija se treba voditi idejom da smo mi kao vrsta dio prirode – dio ekosustava u kojem je naše zdravlje povezano sa zdravljem prirode.Svaka vrsta igra posebnu ulogu u ekosustavu i ponekad ako se samo jedna vrsta zamijeni drugom to može imati enorman učinak na ekosustav!To pokazuje blisku povezanost zdravlja ljudi, životinja i okoliša.

Podsjetimo, više nego ikad nam je potreban prijelaz na održivu ekonomiju koja djeluje i za ljude i za planet. Promičimo održivi sklad s prirodom i Zemljom, te pronađimo bolji put kako bi sigurnije živjeli skupa.

Proslavite Dan planeta Zemlje uvažavajući i poštujući prirodni svijet. Odvojimo otpad, reciklirajmo i u ponovnu upotrebu vratimo stvari koje nam više ne trebaju, proizvodimo energiju sa smanjenim utjecajem na okoliš, te svojim primjerom pokažimo kako svakog dana malim stvarima možemo pomoći našem planetu Zemlji da bude što zdravija.

Budući da je u travnju za mnoge od nas uspostavljeno socijalno distanciranje, Dan planeta Zemlje postao je uglavnom digitalni. Trenutno, najbolji način da ga i mi proslavimo jest da ostanemo doma i sami pridonesemo na svoj način.

Sretan Vam Dan planeta Zemlje!