Ulaz Babić Siča: pon - ned 8:00 - 16:00

 

Vizionar svog vremena

Na današnji dan obilježava se obljetnica smrti ing. šumarstva Ante Premužića, graditelja naše  najpoznatije planinarske staze.

Rođen je 11.01.1889.godine u Kobašu nedaleko Slavonskog Broda, a preminuo je 30.11.1979.godine u Zagrebu. Inicijator je i realizator niza putova kao što su oni na otocima, Krku, Rabu, Mljetu i zasigurno najpoznatijeg puta - Velebitske transverzale - Premužićeve staze. Projektirao je, organizirao i sudjelovao u samoj izgradnji staze čija je gradnja započela 1930. godine, a dovršena je u ljeto 1933. godine. Staza je građena u kamenu - suhozidu, te je položena tako da na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je 57 km. Zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih putova u Hrvatskoj.

Od 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini ova staza i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Staza nazvana po svom graditelju stoji kao spomenik u čast njemu i svima koji su sudjelovali u gradnji, a mi mu zahvaljujemo što nam je omogućio da na jedan poseban način možemo upoznati djelić veličanstvene ljepote Velebita.