Eingangspunkt Babić Siča: Abgeschlossen

 

Svjetski dan meteorologije 2022.

Rano upozorenje i rano djelovanje – Svjetski dan meteorologije 2022.

Vrijeme, klima i vodni ekstremi postaju sve češći i intenzivniji u mnogim dijelovima svijeta kao posljedica klimatskih promjena. Izloženiji smo više nego ikad brojnim katastrofama koje se pogoršavaju kao rezultat povećanja populacije, urbanizacije i degradacije okoliša.

Vremenske prognoze koje nam govore kakvo će vrijeme biti više nam nisu dovoljne. Prognoze orijentirane na učinak te koje će javnost informirati o onome što će to vrijeme učiniti, krucijalne su u spašavanju ljudskih života i imovine. Unatoč tome, svaka treća osoba još uvijek nije adekvatno informirana sustavima ranog upozorenja.

Poboljšana suradnja između državnih meteoroloških i hidroloških ustanova, službi za upravljanje katastrofama i razvojnih agencija nužna je za bolju prevenciju, spremnost i reakciju.

COVID-19 zakomplicirao je izazove s kojima se javnost suočava te oslabio mehanizme za suočavanje. Pandemija je također ukazala kako u današnjem povezanom svijetu trebamo prihvatiti pristup pri kojem se u obzir uzimaju višestruki rizici kako bismo u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promjena smanjili štete i osigurali održivi razvoj.

Biti u stanju pripravnosti i u mogućnosti reagirati u pravo vrijeme i na pravom mjestu, može spasiti brojne živote i zaštiti egzistenciju lokalnih zajednica, kako sada tako i u budućnosti.

Svjetski dan meteorologije 23. ožujka 2022. iz tog razloga ima temu "Rano upozorenje i rana akcija'', a naglasak je na vitalnoj važnosti hidrometeoroloških i klimatskih informacija u svrhu smanjenja rizika od katastrofe.

logo off canvas