Ulaz Babić Siča, Pet - Ned / Fri-Sun: 08:00 - 16:00 h

 

Europski dan Parkova 24. svibnja

Europski dan Parkova međunarodna je kampanja inicirana od strane EUROPARC Federacije. Na dan 24. svibnja, parkovi i zaštićena područja diljem Europe predstavljaju široku paletu svojih prirodnih vrijednosti. Obilježava se od 1999. godine, u spomen na datum kad je davne 1909. godine u Švedskoj proglašeno prvih devet nacionalnih parkova u Europi. Cilj ovih događanja je podići i potaknuti svijest javnosti o važnosti prirodnih vrijednosti unutar zaštićenih područja, kao i o njihovu održivom upravljanju.

Glavna tema ovogodišnjeg dana Parkova - „Zdravi Parkovi, zdravi ljudi“, pomalo nestvarno se uklopila u globalnu zdravstvenu krizu našeg doba. Parkovi i zaštićena područja imaju važnu misiju povezivanja ljudi s prirodom, a kontakt s istom ključan je za zdravlje ljudi. Sve je više dokaza da pristup prirodnom okruženju ima veće dobrobiti za naše fizičko i mentalno zdravlje. Boravak u prirodi povoljno utječe na smirenje uma, emocionalnu stabilnost i vitalnost. Ono ne predstavlja samo bijeg od svakodnevnice, nego i istinsku regeneraciju tijela i uma od problema, umora i stresa.

Sjeverni Velebit predstavlja impozantni mozaik sastavljen od raznolikosti krških oblika, živoga svijeta i krajobraza. Stoga su vrijednost i ljepota ovoga prostora odavno prepoznati kao najbolja terapija. Boravak u crnogoričnim šumama koristan je svima, posebno osobama s dišnim tegobama. Osjetilni doživljaj pri svakom, makar i najmanjem kontaktu s prirodom, bit će živo sjećanje na boje, zvukove i mirise hodajući Premužićevom stazom.  Fascinantna snaga i bijes bure na vrhu Zavižana - hladnog i suhog vjetra koji puše na refule i često mijenja smjer, izazvat će divljenje kod ljudi. Osluškivanje zvukova u prirodi pomaže razvoju slušnih sposobnosti i orijentacije u prostoru, a istovremeno i uživanju u prirodnoj simfoniji.

SJEVERNI VELEBIT VAS ZOVE!

U ovo vrijeme globalne zdravstvene krize, čovjeku je potreban povratak prirodi u svakom smislu. Ne samo kao rekreativnoj ili duhovnoj oazi, nego s njom čini nedjeljivu cjelinu. Provedite vrijeme u našem Parku i vratite se u prirodu kako bi spoznali sami sebe. Sjeverni Velebit Vas čeka, pružite mu priliku, uživajte u njemu, i čuvajte ga – on to za Vas već radi!

*Napominjemo, i dalje je potreban oprez uz poštivanje svih preporuka vezanih za trenutne zdravstvene okolnosti.

#ParksForHealth


logo off canvas