Ulaz Babić Siča, Pet - Ned / Fri-Sun: 08:00 - 16:00 h

 

Tradicionalna ispaša u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit

Početkom lipnja 2020. godine, već četvrtu godinu zaredom, na područje našeg Parka stižu stočari sa svojom stokom, govedima i ovcama. Ispaša će se odvijati u južnom području Parka, na visokoplaninskim travnjacima Tudoreva, Mirova, Bilenskog, Šegotskog i Dundović padeža, te na travnjacima Lubenovca.

Povratak tradicionalnog stočarstva garancija je da će raznolikost, bogatstvo i ljepota visokoplaninskih travnjaka, s mnogim endemima dinarskog krša, biti očuvana. 

Tisućama godina čovjek je stvarao Velebitske travnjake krčenjem šuma kako bi oslobodio površine za ispašu svoje stoke.

No, posljednjih desetljeća svjedoci smo nestanka stočarstva na Velebitu. Travnjačke površine se smanjuju i zarastaju, njihovo mjesto zauzima šikara i šuma te se mijenja opća slika krajolika. Postupnim nestankom staništa tako nestaju i mnoge vrste biljaka, gljiva i kukaca.

Stoga, kako bi se sačuvao barem dio tih vrijednih staništa, Park je 2017. g. započeo sa provedbom aktivnosti revitalizacije visokoplaninskih travnjačkih površina.

Provedba traje već četvrtu godinu samo zahvaljujući ljudima koji su u ovo moderno doba spremni živjeti u planinskim selima od stočarstva i time pridonositi očuvanju biološke raznolikosti Velebita.

Stoga vas molimo dragi posjetitelji da podržite ove aktivnosti i da nam pomognete u njihovim odvijanjima. Vaša pomoć sastojat će se u tome da ne prilazite području gdje se odvija stočarstvo. Ne uznemiravajte stoku, ne uznemiravajte njihove pse čuvare jer oni pomažu pastirima u zaštiti stoke od napada velikih zvijeri poput vukova, medvjeda i risova.

logo off canvas