Ulaz Babić Siča: zatvoren

 

Speleološka i znanstvena istraživanja u NP Sjeverni Velebit

Fokus dvotjedne međunarodne speleološke ekspedicije u NP Sjeverni Velebit bila je jama Nedam u kojoj je u prvom dijelu ekspedicije u lipnju dosegnuta dubina 1335 m, čime je nakon Jamskog sustava Lukina jama postala druga po dubini jama u Hrvatskoj. Izvedeno je zahtjevno izvlačenje istraživačke opreme iz jame pri čemu su speleolozi morali prolaziti kroz uske kanale, meandre i vertikale te više dana boraviti u jami. Istraživanja su izvedena i u 15 jama na području Hajdučkih i Rožanskih kukova u kojima je često prisutan led i u ljetnom razdoblju. Pronađeno je i desetak novih ulaza u jame, čija će se istraživanja nastaviti tijekom idućih ekspedicija.

Stalni led u jamama fokus je znanstvenih istraživanja kojima se prati stanje u više jama. Ustanovljeno je da se u Lukinoj jami, koja je zadnjih 22 godine bila na dubini oko 70 m potpuno zatvorena sa ledom, uslijed topljenja leda otvorio se prolaz u dublje dijelove jame. Led, čija se starost procjenjuje oko 400-500 godina, a na nekoliko lokacija i puno više, otapa se i u drugim jamama. Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju poveznicu tih događanja s klimatskim uvjetima na Velebitu u zadnje dvije godine. Daljnja interpretacija opaženih pojava izvesti će se u suradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Osim istraživanja utjecaja klimatskih promjena na stanje u podzemlju, izvodi se monitoring i inventarizacija dubokih jama i njihovih geoloških, bioloških, klimatskih svojstava. Pri tome se istražuju mogući drugi vanjski utjecaji na ove osjetljive krške ekosustave koji su važni zbog endemne velebitske faune i podzemnih voda koje se podzemljem Velebita kreću prema krškim izvorima.

Na ekspediciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit pod vodstvom Gorane Perić sudjelovalo je 60 speleologa uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.