Ulaz Babić Siča: zatvoren

 

PODGORKINE PRIČE - interpretacijska šetnja

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša JU NP Sjeverni Velebit, TZ Senj i Obrt za Interpretaciju baštine Terra Incognita pozivaju vas na interpretacijsku šetnju „Podgorkine priče“ na 

Mirovo -  Alan, subota, 4. lipnja 2022. u 11:00 sati

Plakat podg

Tko su bili ljudi koji su oblikovali velebitski krajolik? Tko je gradio stanove na samom vrhu planine i majstorski podzidavao stare puteve? Kako je čovjek u bezvodnom kršu priskrbljivao vodu za svoju stoku i kojim se umijećima služio da na more dopremi goleme trupce za izradu jarbola?

Dugogodišnji stanovnici Velebita, Podgorci, ostavili su za sobom kulturnu baštinu koja nam daje vrijedan uvid u suživot čovjeka s prirodom. Najraznolikije primjere njihove ostavštine nalazimo u Mirovu, prostranoj zavali smještenoj na približno 1300 mnv koja je nekad bila jedno od najvećih sezonskih naselja u planini.

U interpretacijskoj šetnji „Podgorkine priče“ posjetitelji će otkriti kako se odvijalo tradicionalno nomadsko stočarstvo, kako se ljudsko naselje može prirodno uklopiti u krajolik i kakvo je umijeće potrebno da se surovim vrhom planine provede udobna i ravna Premužićeva staza. Usto će doznati i što je ovaj izdržljivi narod jeo, kako se odijevao, kako se zabavljao tokom dugih zimskih večeri i tko su bile planinke, snažne žene očvrsnule u gorskim uvjetima. Svi zainteresirani moći će poslušati još i legende o pećinama u kojima su se skrivali hajduci, misterij o zakopanom blagu kralja Bele IV. te neka originalna pučka svjedočanstva o susretima s velebitskim vilama.

Šetnja je duga 4 km i traje do 3 sata. Okupljanje je kod spomenika na Kosici, 500 m od planinarske kuće Veliki Alan u smjeru Krasna. Posjetitelji obavezno trebaju nositi planinarsku obuću i dovoljno vode, a svakako je uputno ponijeti sa sobom zaštitu od sunca te nešto hrane. Planinarska šetnja završit će razgledom privatne zavičajne zbirke obitelji Cerovac.

Broj sudionika je ograničen te je potrebna prijava na linku.

Svi koji dođu imati će priliku degustirati dio  proizvoda lokalnih OPG-ova te OPG Anić i OPG Igor Tomaić , OPG Sanja Brkić i OPG Dragica Anić te Degenija d.o.o.

Šetnju vodi turistička vodičkinja i licencirana interpretatorica baštine Ana Cerovac.

Za sudionike šetnje biti će organiziran i polazak autobusom iz Senja, za koji je također potrebna prijava.

Polazak autobusa sa autobusne stanice u Senju je u 9:30 sati. Povratak s Alana predviđen je za 16:00 sati, autobus kreće s parkinga na Alanu.

Sudjelovanje u programu je besplatno.