Ulaz Babić Siča: zatvoren

 

Dan planeta Zemlje - Investiraj u naš Planet

5

 


 

Tema Dana planeta Zemlje 2022. godine je "Investiraj u naš Planet" i usredotočena je na ubrzavanje pronalazaka rješenja za borbu protiv naše najveće prijetnje, klimatskih promjena, i na aktiviranje svih – vlada, građana i poduzeća – da odrade svoj dio posla.

Iako je ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi put predstavljena 1969. godine, službeno se obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dugoročni program za promoviranje održivog razvoja. Danas se taj dan obilježava u 190 zemalja svijeta, uz značajan angažman udruženja za zaštitu okoliša i prirode.

Tema Dana planeta Zemlje 2022. usmjerena je na angažiranje više od milijardu ljudi, vlada, institucija i poduzeća koji sudjeluju u Danu planete Zemlje kako bi prepoznali našu kolektivnu odgovornost i pomogli ubrzati prijelaz na pravedno, prosperitetno zeleno gospodarstvo za sve. Cilj kampanje je pomaknuti granice koje je podigla zastarjela, prljava ekonomija fosilnih goriva i stare tehnologije iz prošlih stoljeća, te preusmjeriti pozornost na stvaranje ekonomije 21. stoljeća koja vraća zdravlje našeg planeta, štiti našu vrstu i pruža mogućnosti svima.

Svjetske šume se sijeku zabrinjavajućom brzinom radi krčenja zemlje za farme, ali stabla se sijeku i za proizvodnju drvne sirovine i papira ili izgradnju cesta i rudnika. Osim ubrzavanja klimatskih promjena, sječom šuma uništavaju se i staništa šumskih životinja.

Svi ponešto mogu napraviti za našu plavu planetu: posaditi drvo, koristiti bicikl, kupovati vrećice za višekratnu upotrebu, koristiti bočicu za vodu koja se može ponovo puniti, ugasiti nepotrebna svjetla, pažljivo koristiti vodu, zamijeniti stare sijalice, koristite baterije koje se mogu ponovno puniti.