Ulaz Babić Siča, Pet - Ned / Fri-Sun: 08:00 - 16:00 h

 

Nova otkrića na Velebitu: Duboke jame su jedna od svjetskih posebnosti Hrvatske

Nastavkom vrlo zahtjevnih speleoloških istraživanja u jami „Nedam“ speleolozi su ovaj vikend došli do dubine 1021 metar. Hrvatska je dobila četvrtu jamu dublju od 1000 metara, što je značajno u svjetskim okvirima. Istraživanja su organizirali članovi Speleološkog odsjeka „PDS Velebit“ iz Zagreba u suradnji s Nacionalnim parkom „Sjeverni Velebit“.

Jama „Nedam“ nalazi se na području svjetski poznatog Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi. Ukupna duljina kanala u jami sada je 1989 metara i jama se nastavlja dalje u dubinu. Zanimljivo je da se sve 4 naše najdublje jame nalaze na području Sjevernog Velebita, uključujući i jamski sustav Lukina jama – Trojama koji je dubok 1431 metar. Na istom području nalazi se još 5 jama dubljih od 500 metara. Duboke jame Sjevernog Velebita od posebnog su speleološkog i znanstvenog interesa. Geomorfološke posebnosti uključuju i 500 metara dugačke vertikale i velike podzemne dvorane koje se nalaze i 1000 metara ispod površine. Duboke jame pružaju nove spoznaje o geološkoj građi Velebita, kretanju vode na velikim dubinama,  promjenama klime na Zemlji tisuće godina u prošlosti i o endemskim životinjama koje žive u podzemnim ekosustavima.

Više o brojnim posebnostima dubokih jama i voziti se liftom kroz model jame moguće je u suvremeno opremljenom centru za posjetitelje „Kuća Velebita“ u Krasnu.

(Speleološki odsjek PDS Velebit / Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza)

Više informacija

Marijan Sutlović, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 0915849400

Marina Grandić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 0915454613