Ulaz Babić Siča: pon - ned 8:00 - 16:00

 

Nova otkrića u jami Nedam

U razdoblju 21.-28.6.2020. g. održana su istraživanja u jami Nedam na Hajdučkim kukovima na Sjevernom Velebitu. Istraživanja su nastavak speleoloških radnji započetih 2019. g. u okviru speleološkog kampa „Sjeverni Velebit 2019.“ kojeg je organizirao PDS Velebit u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, kao rezultat dugogodišnje suradnje na projektima istraživanja dubokih jama u nacionalnom parku.

S obzirom na to da je jama prethodno bila istražena do -1021 m, lipanjska istraživanja bila su motivirana istraživanjem u dubinu. Kako bi omogućili navedeno, bilo je potrebno izraditi bivak na većoj dubini, postaviti telefonski kabel te preopremiti dijelove linije za napredovanje u jami. Kriva procjena speleologa za predviđenu lokaciju bivka rezultirala je razaranjem bivka  na -600 m tijekom zimskih bujica. Bilo je neophodno pronaći novo „sigurno mjesto“ za odmor tijekom istraživanja te kao sklonište u slučaju naglih ljetnih oborina koje su na Sjevernom Velebitu izrazite i opasne zbog jake vertikalne morfologije. Scena koju su istraživači zatekli kad su pronašli uništen bivak i mokre vreće za spavanje nije bila ni malo utješna, a što je opisano u članku Tee Selaković od 14. lipnja 2020.g. na linku https://sovelebit.wordpress.com/2020/06/14/nedam-predakcija-predakcije/.

Pronalaskom i uređivanjem mjesta za bivak na – 950 m u fosilnom kanalu uspješno je osigurano da se jednostavnije nastave istraživanja na dnu. Osim bivka na -950 m, u jami su postavljena još dva bivka odnosno na -600 m i na -300 m te je osigurana velika protočnost istraživača u jami.

Postavljen je telefonski kabel od baznog logora na Malom Lomu do bivka na -950 m, sveukupno oko 4km telefonskog kabela. Preopremljene su linije za napredovanje na dubinama: -100 m (Vertikala leteće vreće), -400 m (ASL), -600m (Zamrzalnik) i -1000 (Daj-Dam).

Istraživalo se u Meandru introspekcije na -350 m gdje se naišlo na usku pukotinu u meandru s izrazitim strujanjem zraka. Istražen je i nacrtan bočni kanal na dubini od 600 m. Nastavila su se istraživanja u Nedamskom grliću na -680 m koji se na -740 m spaja s Meandrom sreće. U istraživanjima na dnu na -1021 m nastavilo se s prodorom u dubinu i nacrtalo do -1143 m, iako su istraživači prošli još cca 30m niže, ostali bez opreme i ustanovili da se vertikalni kanal nastavlja nizvodno.

Treba istaknuti da je u jami primijećena endemska velebitska pijavica (Croatobranchus mestrovi) i to cijelim putem od dubine 740 m (Meandar sreće) do police na dubini od 1110m.

Lipanjskim istraživanjem Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH (70.-ta u svijetu) odnosno produbljena je za 122 m dok istraženo je novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m.

Također, osim istraživanja u jami a u svrhu sustavnog istraživanja područja strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, posjetili smo ulaze nekolicine drugih perspektivnih objekata u neposrednoj blizini Lukine i Lubuške jame, a koje je potrebno ponovno nacrtati, provjeriti upitnike, fotografirati odnosno prikupiti sve podatke kako bi mogli predati te objekte u katastar speleoloških objekata RH.

U svrhu budućih istraživanja potrebno je u jami Nedam osim speleoloških napraviti geološka, biološka, fizikalno-kemijska i dr. istraživanja.

Slijedom navedenog, istraživanja se nastavljaju tijekom srpnja i kolovoza 2020.g. u organizaciji PDS Velebit.

Tekst: Marko Rakovac

Sudionici istraživanja:

 1. MARKO RAKOVAC, voditelj (SO VELEBIT, SD PROTEUS)
 2. ANA LIPOVAC (SO VELEBIT)
 3. TSVETAN KOSTURKOV (POD RB)
 4. PAVLIN DMITROV (POD RB)
 5. DOMAGOJ ČAJKO (SOV)
 6. MARINA GRANDIĆ (SO VELEBIT, SU ESTAVELA)
 7. LOVEL KUKULJAN (SU ESTAVELA)
 8. DINO GROZIĆ (SU ESTAVELA)
 9. FILIP ŠARC (SKOL)
 10. VELIMIR IVAČIĆ (SKOL)
 11. JONATHAN GABRIS (SO VELEBIT)
 12. TEA SELAKOVIĆ ( SO VELEBIT )
 13. LUKA IVANČIĆ (SO VELEBIT)
 14. GORANA PERIĆ (SO VELEBIT)
 15. DANIJEL LACKO (SO VELEBIT)
 16. VEDRAN FERENČAK (SO VELEBIT)
 17. DARKO TROHA (SO VELEBIT)
 18. MAK SEDMAK (SO VELEBIT)