Ulaz Alan, Pet - Ned 08:00 - 19:00 h

 Ulaz Babić Siča, Pon - Čet 08:00 - 17:00 h
PET-SUB-NED 7,00 -17,00 h

 

Tradicionalna ispaša u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit

Ovaj vikend, petu godinu zaredom na područje Parka stižu stočari sa svojom stokom – OPG Alan iz Pazarišta. Tijekom lipnja i početkom srpnja goveda i ovce boraviti će na Lubenovcu, a nakon toga ispaša će se odvijati u južnom području Parka, na visokoplaninskim travnjacima Tudoreva, Mirova, Bilenskog, Šegotskog i Dundović padeža.

Povratkom tradicionalnog stočarstva nastoji se očuvati raznolikost, bogatstvo i ljepota visokoplaninskih travnjaka, s mnogim endemima dinarskog krša. Tisućama godina čovjek je stvarao Velebitske travnjake krčenjem šuma kako bi oslobodio površine za ispašu svoje stoke. No, nestankom stočarstva travnjačke površine se smanjuju i zarastaju, njihovo mjesto zauzima šikara i šuma te se mijenja opća slika krajolika. Postupnim nestankom staništa tako nestaju i mnoge vrste biljaka, gljiva i kukaca.

Stoga, kako bi se sačuvao barem dio tih vrijednih staništa, Park je 2017. g. započeo s provedbom aktivnosti revitalizacije visokoplaninskih travnjačkih površina. Provedba traje petu godinu samo zahvaljujući ljudima koji su u ovo moderno doba spremni živjeti u planini i time pridonositi očuvanju biološke raznolikosti Velebita.

Stoga vas molimo dragi posjetitelji da podržite ove aktivnosti. Vaša pomoć sastojat će se u tome da ne prilazite području gdje se odvija stočarstvo. Ne uznemiravajte stoku, ne uznemiravajte njihove pse čuvare jer oni pomažu pastirima u zaštiti stoke od napada velikih zvijeri poput vuka, medvjeda i risa.

logo off canvas